Houblon Ensemble

“Vrijheid en onderdrukking in de opera”

.

Zondag 26 januari 2020, Kerk Noordgouwe, Ring 1 / 15.00 uur

Met als speciale gasten mezzosopraan Liesbeth van der Loop en tenor Chrisof Laceulle.

.

Heerlijk van aria’s, duetten, terzetten en kwartetten uit de opera genieten met vertelling aan de hand en het dankbare thema ‘Vrijheid en onderdrukking in de opera’. We hebben zelfs diverse werken moeten laten liggen omdat het programma anders te lang zou worden. Keuze genoeg dus.

.

Pianist Bert Mooiman promoveert dit jaar op het onderwerp improvisatie in de klassieke muziek. Hij opent de voorstelling met een improvisatie op de uitgevoerde thema’s. Acteur Howard van Dodemont vertelt dan iets over Fidelio van Beethoven. Actueel in het Beethoven jaar. Een heerlijk kwartet en de aria door Marike Verbeek ‘O wär ‘ich schon mit dir vereint’ uit die opera volgen. Van Beethoven terug naar een duet uit Mozart’s Cosi fan tutte, gevolgd door delen uit zijn Zauberflöte, met Martijn Hop in de rol van Sarastro. Dan maken we een sprong naar Carmen (Liesbeth van der Loop) die Don José (Christof Laceulle) probeert te verleiden en sluiten we voor de pauze af met een heel grappig terzet uit La fille du regiment van Donizetti “tous les trois réunis”.

.

Na de pauze blijven we nog even bij Mozart, maar dan een duet en een terzet uit de Nozze di Figaro. Dan volgt een uitstapje naar Eline Vere. Couperus laat haar een duet ‘Een nacht in Venetië’ aanhalen. Het is lang verloren gewaand, maar het is terug gevonden. Howard vertelt er natuurlijk meer over. Van dat noodlottig duet gaan we diep de romantiek ik met ‘Kuda, kuda’ uit Eugen Onegin van Tschaikowsky, waarna Porgy en Bess hun liefde bezingen. De afsluiting is het beroemde kwartet uit Rigoletto ‘un di, se ben rammentomi’. Een vaak door Pavarotti en zijn tegenspelers gezongen klassieker. En natuurlijk een toegift, maar dat blijft natuurlijk een verrassing!

.